Λυσίας, Περί της δημεύσεως των του Νικίου αδελφού

Λυσίας, Περί της δημεύσεως των του Νικίου αδελφού επίλογος. Η υπόθεση του λόγου

Ο στρατηγός και πολιτικός Νικίας είχε δύο αδελφούς, τον Ευκράτη και τον Διόγνητο. Ο Διόγνητος είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση των Ερμών, καταδικάστηκε, εγκατέλειψε την Αθήνα και την περίοδο που γίνεται η δίκη δεν ζει. Κληρονόμος του ήταν ο γιος του Διόμνηστος.

Ένας Αθηναίος, ο Πολίοχος, προσέφυγε στο δικαστήριο με την αξίωση να δημευτεί η περιουσία του Ευκράτη και του Διόγνητου.
Ο μεγαλύτερος γιος του Ευκράτη προσπαθεί στον λόγο αυτόν να προσβάλει την αξίωση του κατηγόρου για δήμευση της περιουσίας του και εκφωνεί τον επίλογο, στον οποίο γίνεται μία ανακεφαλαίωση των λεχθέντων και επιδιώκεται η εύνοια των δικαστών κατά το επόμενο πρότυπο.
«Δεν έχω, κύριοι δικασταί, ποίους να παρουσιάσω εδώ εις το βήμα διά να σας παρακαλέσουν υπέρ ημών. Διότι εκ μεν των συγγενών άλλοι μεν αναδειχθέντες γενναίοι άνδρες και μεγάλην ποιήσαντες την πόλιν απέθανον εις τον πόλεμον, άλλοι δε προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σας έπιον το κώνειον κατά διαταγήν των τριάκοντα. Ώστε, αν τώρα είμεθα χωρίς υποστήριξιν, αιτία τούτου είναι αι αρεταί των συγγενών και αι συμφοραί της πόλεως».