Ισοκράτης, Αιγινητικός

Ισοκράτης, Αιγινητικός. Η υπόθεση του λόγου

Είναι δικανικός λόγος που εκφωνήθηκε σε δικαστήριο της Αίγινας.
«O Θρασύλοχος από τη Σίφνο, που γεννήθηκε από τον τρίτο γάμο του μάντη Θράσυλλου, υιοθέτησε, όταν ήταν ετοιμοθάνατος, έναν ανιψιό της πρώτης γυναίκας του πατέρα του και τον επέλεξε, ως «επίκληρο» για σύζυγο της αδελφής του. Μία όμως ετεροθαλής αδελφή του Θρασύλοχου, νόθα κόρη του Θράσυλλου, διεκδίκησε δικαστικώς την κληρονομιά».

Αφορά το δίκαιο τριών πόλεων, γιατί ο κληρονόμος, δηλαδή ο Θρασύλοχος, καταγόταν από τη Σίφνο, η ενάγουσα, δηλαδή η νόθα κόρη του Θράσυλλου, κατοικούσε στην Τροιζήνα, όπου και συνέταξε την «γραφή» (δηλαδή την αγωγή), αλλά και αυτή καταγόταν από κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου. Η δίκη τέλος έγινε στην Αίγινα.
Στον λόγο «ο νόμιμος κληρονόμος θίγει τους ευρύτερους σκοπούς του θεσμού της υιοθεσίας, που δεν ρύθμιζε μόνο το θέμα της κληρονομικής διαδοχής, αλλά και ευρύτερα ζητήματα από πρακτικής σημασίας, όπως η περίθαλψη του υιοθετούντα, έως και θρησκευτικής, όπως οι μεταθανάτιες τιμές. Ο εναγόμενος ανταποκρίθηκε και στα ευρύτερα αυτά καθήκοντα, ώστε και με βάση το άγραφο δίκαιο να κρίνεται άξιος της υιοθεσίας». Αποδεικνύεται ότι η υιοθεσία και η διαθήκη ήταν έγκυρες με βάση και τους νόμους των τριών πόλεων.