Δημοσθένης, Προς την επιστολήν την Φιλίππου

Δημοσθένης, Προς την επιστολήν την Φιλίππου. Η υπόθεση του λόγου

«Ο λόγος αυτός θεωρείται έργο του Αναξιμένη του Λαμψακηνού και αποτελεί απάντηση στην επιστολή με την οποία ο Φίλιππος κατηγορούσε τους Αθηναίους για εχθρικές ενέργειες εναντίον του.

Ο ομιλητής στην αρχή του λόγου παρότρυνε τους Αθηναίους να προετοιμαστούν κατάλληλα για πόλεμο προς τον Φίλιππο, υποστηρίζοντας ότι οι περιστάσεις ήταν κατάλληλες για την αντιμετώπισή του». Η επιχειρηματολογία του στηρίζεται στο ότι το μέτωπο του Φιλίππου δεν είναι αρραγές.
«Όταν ένας συνασπισμός είναι ενωμένος χάρη στην ευνοϊκή διάθεση των μελών του και ταυτίζονται τα συμφέροντα όλων όσων συμμετέχουν στους πολέμους, τότε ο συνασπισμός αυτός παραμένει σταθερός. Όταν όμως ο συνασπισμός στηρίζεται στην απληστία και την πλεονεξία και διατηρείται χάρη στον δόλο και τη βία, όπως συμβαίνει τώρα στην περίπτωση του Φίλιππου, τότε ακόμη και μια ασήμαντη αφορμή και ένα τυχαίο σφάλμα τον κλονίζει συθέμελα και τον διαλύει.
Όσες περιοχές εξουσιάζει ο ίδιος, αυτές δεν έχουν μεταξύ τους δεσμούς ούτε ισχυρούς ούτε στενούς ούτε τους αναμενόμενους».