Λυσίας, Δωροδοκίας απολογία απαράσημος

Λυσίας, Δωροδοκίας απολογία απαράσημος. Η υπόθεση του λόγου

Ο κατηγορούμενος, ένας πλούσιος Αθηναίος, απολογείται για κατηγορία που απαγγέλθηκε εναντίον του ότι με τη δράση και τη λειτουργία του ως πολίτης έβλαψε την πόλη.

Στην εισαγωγή εκθέτει τις οικονομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες που ανέλαβε για την πόλη του. Περιγράφει τη δράση του ως τριήραρχος (τη λειτουργία της τριηραρχίας) και τη στρατιωτική του δράση στους Αιγός Ποταμούς. Η όλη δράση του μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ωφέλιμη για την πόλη και θα συνεχίσει να είναι ευεργετική γι’ αυτή, εάν διατηρήσει την περιουσία του.
Στη συνέχεια αναφέρεται στους κατηγόρους του, τους οποίους χαρακτηρίζει φιλόδικους, δειλούς και ανίκανους. Η κατηγορία, κατ’ αυτόν, είναι παράλογη και οι δικαστές πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν ευεργετηθεί από τον ίδιο με τη δημόσια προσφορά του.
Με τις λειτουργίες που ανέλαβε απέδειξε ότι η πόλη είχε μεγαλύτερη προτεραιότητα από ό,τι η οικογένειά του. Ολοκληρώνει την απολογία του ζητώντας χάρη από τους δικαστές και παρουσιάζει τις συνέπειες που θα έχει για την πόλη μία καταδικαστική απόφαση.